Bustidningen

För dig som vill få veta lite - annat…

Hasse Averheim och VtL tar ansvar för vad dom äldre och barnen i kommunen skall stoppa i sig !!

Förslag till Måltidspolitiskt program Vingåker kommun
Väl medveten om att det är i grevens tid att komma med förslag till förändringar och förbättringar, men då det fortfarande står ”Förslag” på materialet så tar jag min chans. Funderat lite för länge på varför jag inte blir klok på varför vi i KF skall besluta om ett material som kallas ”program” men som beskrivs som ”vägledande” och skall ”stimulera till diskussion”…!
Styrdokumenten tar endast upp näringsvärden per portion typ…!
Sådant kan vi delegera ut rakt av enligt min mening, utan jag vill att vi här i KF beslutar om vad vi vill servera våra barn och ungdomar samt gamla och sjuka.
Ser detta som två delar: Det ena är det vi jobbar med här i vår kommunala verksamhet som jag är helt trygg med. Vi har en stark personalstab för att tillaga maten och servera den på ett kvalitetsmässigt bra sätt.
Det andra som jag saknar i detta dokument är kravspesifikationen på produkterna vi vill köpa för de budgeterade medlen. Dvs. det är inte rimligt att vi på riksnivå ställer tuffa miljö- och djurskyddskrav på Gunnar och alla de bönder vi har i landet, samtidigt köper vi importerad mat som producerats med lägre krav än de svenska som vi skall servera våra barn och gamla.
Det är riktigt att vi inte kan ställa krav på närproducerat hur som helst, men vi kan från vårt håll ställa krav på att köttet som serveras i offentlig regi skall ha producerats med djurskyddskrav som motsvarar de svenska reglerna.
I Tyskland är det lag på att alla tillsatser skall skrivas ut på menyn på restauranger.

Skolmatsedeln säger oftast inget om matens ursprung eller näringsvärde. Varför inte ha ursprungsmärkning på alla produkter som serveras i vår kommun. Vi köper ju själva livsmedel i butikerna där vi oftast läser innehållsförteckningen.  Däremot står det i programmet att det skall Näringsberäknas och följas upp matsedlar och måltider. Då kan vi gå lite längre med att ange dessa beräkningar i menyerna.

Det jag tycker är fantastiskt spännande är att vi i planeringen av nya förskolan vid Sävsta är eniga om i BoU att det skall finnas ett pedagogiskt tillagningskök där. Inget är beslutat, men vi har en plan…!

Resultatmålen som står på sidan 19 att 40% av livsmedelsinköpen skall vara ekologiska och 15% skall vara närproducerade. Antar att det är dagens siffror. 
Men vi bör ha framtidsmål med allt vi gör där vi sätter mål att öka från 40% till exempelvis. 50 % och de 15% till 20 % år 2019.

Det jag vill avsluta med är att jag saknar kraven på vad vi KF anser om bl a:
• Skriftlig information i upphandlingen om ursprung
• Salmonellafria livsmedel
• Antibiotika endast vid veterinärordination
• Transport av djur till slakt i max 8 timmar
• Slaktmetod med helt bedövat djur
• Kirurgiska ingrepp som avhorning endast med bedövning
• Avmaskning endast efter veterinär ordination
• Betesdrift för nötkreatur
• Griskött och ursprungsland var det är fött, uppfött, slaktat och förädlat
• Lösgående grisar
• Rutinmässig svanskupering får ej förekomma
• Utrymme för grisar med separat hel golvyta för vila exvis
• Strö och bökbart material för grisar

I avsaknaden av mer detaljer i vårt beslut här KF
-yrkar jag på att det Måltidspolitiska program för Vingåker kommun återremitteras för komplettering enligt ovanstående punkter enligt 2014 års Miljöstyrningsrådets baskravslista, likställt med nuvarande Upphandlingsmyndigheten.
22 april

Så olika det kan vara. Var en tanke som poppade upp när jag gjorde en liten uppdatering på en av sidorna. Jag kom att tänka på hur mycket föräldrar kan påverka (betyder för) sina barns utbildning - och du får nu läsa några rader som dryper av självgodhet - enär de handlar om ett barn och barnbarn till mig.

Sonen med sin Laotiska fru bor i staden Luang Prabang, som du förmodligen inte har en aning vad den ligger - men i Laos. Som inte heller så många svenskar kan peka ut vad det ligger på kartan. Skäms…

Nåväl, här finns också en sonson som nu i september fyller 10 år. Sonen med familj alternerar mellan Laos och Stockholm där de ankommer Sverige årligen sent i mars och återvänder Laos i början av oktober.

Barnbarnet ska givet vis ha utmärkt skolgång, anser hans föräldrar. Under tiden i Sverige går sonsonen i svensk skola i Vårby Gård i Huddinge.
Hemma i Laos betalar föräldrarna så att sonsonen kan gå i en privat "Kinesisk skola". Du känner säkerligen till att kineserna erbjuder skolor av utsökt kvalitet.
Så även deras skolor i Laos - som kostar ca 2500 kr/månaden omräknat till svenska pengar.

Håll i dig nu - sonsonen pratar perfekt svenska och Lao, flytande Thai anständig Engelska och även lite kinesiska.

Eftersom han brås på sin farfar har han givetvis lysande kunskaper i övriga skolämnen.  Och imponerar förstås stort på Laotierna genom att tvärsäkert kunna peka ut på kartorna vad Vingåker ligger.
Platsen för kramrutorna… ;-)

Jag fick plötsligt för mig att det kunde vara intressant att få veta… 

Jo, det började tidigt…

18 april 2016.

12.25 - Nu har jag bott i Vingåker en tid och hunnit få både personliga vänner men också många "bekanta". Bland alla dessa trevliga personer -  finns några som jobbar som lärare eller som sjuksköterskor.

Måhända jag lider av någon mental bokstavskombination men kombinationen av otaliga kritiska berättelser om "Vingåkers urusla skolor" och Lärarförbundets senaste rankning av "desamma" har i alla fall fått mig att känna - "Men va´ fan?" - och när jag sent igår natt läste:
"Dags att agera inte bara reagera" - drog jag mig sakta mot rummet där jag har min dator…

Men en sak förvånar mig (redan) stort.
Rädslan - hos "så många" att jag med mina skriverier ska orsaka att deras personliga kritik ska komma fram till "överhetens vetskap".

Vilket får mig att undra - kommer jag att få någon hjälp från lärarhåll i mina försök att påverka Vingåkers skolor till en hyggligare framtid?
Högst tveksamt faktiskt - för - jag kan inte påminna mig ha mött (eller hört berättats om) en mer skiträdd yrkesgrupp än lärarna i Vingåker.
Vilket till stor del bygger på information i andra hand.

Hur som haver - som jag ser det - ett scoop (läs gärna artikelserie) finns alltså att hämta bakom knuten - för en eventuellt hungrig ortstidning.