Bustidningen

För dig som vill få veta lite - annat…

Det är nytt val år 2018 och fram till dess tänkte jag försöka erbjuda er nyfikna Vingåkersbor på lite information, funderingar, beskrivningar, förklaringar, kommentarer och annat som gör att du får underlag för egna tankar om vår kommun. Hur den sköts och hur den kan utvecklas och lite annat smått och gott…
Känsliga personer varnas - här kan förekomma spårämnen av humor… (du får googla)
Bjarne Wilmarsgård

Läget? (20 mars 2017)

15.00 - Gör man sig en runda bland media på internet - och på Facebook - får man ta del av en stor mängd upprörda röster som får en att tro (?) att läget i Sverige blir allt sämre. Sjukvården, skolan, polisen, försvaret, osv är på dekis och - som det påstås - har vi en feministisk regering som inte klarar av att åstadkomma minsta förbättring. Men briljerar i stället med att ha negativa åsikter om Trump och visa sitt avståndstagande från SD.

OK - 87 procent av väljarna ville tydligen ha det så - kan man ju illvilligt tyda det som - med tanke på senaste valresultatet.

Det är på riksplanet då - men hur är då läget i vår egen kommun - det vackra Vingåker? Jag menar då - vad bråkar då de lokala politiska partierna om? "Sverige håller på att gå sönder" sa S i sina valkampanjer 2014. Om de nu inte högljutt gormade om att "Klyftorna ökar".
Allt tydligt dokumenterat i de stora media och tv.

Nå, bäste läsare, tycker vi att Vingåker håller på att gå sönder? Ökar klyftorna bland ortsborna? Jag har inte en aning.
Kan vi ta del av hur de lokala politiska partierna pucklar på varandra med begåvade, insinuanta påståenden om de "andras" undermåliga politik och framhåller (inte minst då på sina superaktuella Facebooksidor) sin egen förträfflighet vars politiska förslag skulle förljuva vardagen högeligen för oss alla i kommunen.
Allt påhejat av en hungrig ortstidning som underhåller oss med smaskiga rubriker som får oss att lystet kasta oss över tidningen för att få ta del av "skådespelet".

Nä!

Ibland undrar jag vad det kan vara som får mig att stiga ur sängen om mornarna. Ja jo - kanske lite för att du ska få någonting annat att läsa än vad som står på Kurirens Vingåkerssida.

Som det här:

Lite vin kanske? (18 mars 2017)

För inte allt för länge sedan vurmade VtL (Vägen till Livskvalitet) för att de som bor på äldreboenden skulle få möjlighet att få vin till maten. Kanske rent av en liten "rackare" vid vissa högtidliga tillfällen.
Jag vet inte vad den frågan har tagit vägen men läste just en artikel om en man i Särna - som haft liknande tankar  (även här) och…

Ja, vad tycker du?

Sega partier… (14 mars 2017)

Rubriken skriver jag efter att nu på sena eftermiddagen tittat in hos våra lokala politiska partiers hem- och Facebooksidor. Endast ett parti - VtL - har orkat kommenterat gårdagens KF-möte som innehöll en del intressanta frågor. Kan ju någon tycka…

Hur som haver, Hans Averheim, på VtL skrev redan i går på partiets FB-sida följande:

Idag har jag upplevt det lägsta av politiska lågvattenmärken under mina 16år i Vtl!
S, L, V, M, Kd och Mp röstade ned mitt tilläggsyrkande där jag ville att dokumentet ang livsmedlsinköp styrdes av Upphandlingsmyndigheten och deras Baskravslista. Trots att det gör det idag och tre år framåt. Nu måste det stå i dokumentet framöver för att vara komplett. Så kostenheten höll med mig att det borde ha röstats in i dokumentet.
Men detta visar att det hjälper att vara felvaccinerad från födseln för att orka med att vara i opposition i Vingåker.

Inte för att jag begriper ett smack av vad han skriver om - men det är inte det som jag i första hand vill peka på utan det totala ointresset (förmågan) hos de övriga partierna att snabbt meddela sig på sina officiella sidor.

- vill jag i stället skriva några snälla ord om Katrineholms-Kuriren som "live" refererade från KF-mötet på ett utmärkt sätt. Jag kunde inte sluta följa det hela och satt därför i flera timmar och följde vad Henrik Norling - på ett trevligt personligt sätt - berättade.
Suveränt bra!

Bra initiativ från Kuriren som jag hoppas de fortsätter med.

OJ då! (12 mars 2017)

"Jag hyllar kunskap, klokskap och bildning oavsett vem budbäraren är. Ann Heberlein har en stor portion av dessa tre ingredienser. Själv har jag jobbat på ABF totalt 20 års tid. Men jag har aldrig röstat på S. Det går nämligen att skilja på vem som betalar min lön och och min personliga uppfattning.

Genom mitt jobb hade jag mycket kontakt med politiker och fackliga företrädare. Detta har gjort att jag anser att de flesta saknar kompetens – många är okunniga, oförstående och saknar bildning.

De borde aldrig ha kommit in i den maktposition som de har och saknar förmågan att tacka nej till en sådan position. De klarar inte av de uppgifter som de är valda till pga bristande kompetens."
Från Ulsansblogg


OJ då!
Muttrade både jag och Clemens förvånat när vi läste detta. Och så tittade vi på varandra och nickade medhållande till de raka synpunkterna om dagens rikspolitiker.
SOM - vi delar…


Så smög sig fram den nyfikna lilla insinuanta funderingen - ska vi inte ta och titta lite på de människor som engagerar sig i den Vingåkerska politiken, de som strävar efter en plats i kommunfullmäktige år 2018?
De som tror sig veta (?) hur vår kommun kan utvecklas till ett föredöme och erbjuda oss ortsbor ett liv med - livskvalitet.
Vad har de för kompetens - och annat intressant?

Jo, sa vi - med tillägget - men vi spar det mesta till nästa år.
Kanske - för:

OJ då!
- blev reaktionen när jag idag (12/3) läser ett FB-inlägg hos VtL som lyder så här:

"Man förundrar sig över en del "politiker" inom kommunpolitiken.
Vad är det som driver dom och varför ger man sig in i politiken ?
Det finns personer som har suttit 4 år i kommunfullmäktige utan att säga ett  enda ord.
Det finns dom som sitter i nämnder och styrelser som aldrig säger något, har ingen åsikt eller framför vad deras parti tycker i frågan.
På en direkt ställd fråga så blir dom så konfysa så dom vet inte vad dom skall svara då dom ej har brytt sig att ha en åsikt ens.
Varför sitter man då i nämnder och styrelser ?
Pengar ? Titlar ? Prestige ?
Eller har man inget bättre för sig om dagarna ?
Hur kan man se sina väljare i ögonen när dom frågar:
Vilka frågor har du drivit under denna mandatperioden ?
Hur kan man vara överens i samtliga frågor ?
Det är dom ju inte ens på riksdagsnivå.
Man syns inte, man hörs inte och därför finns man inte utan är bara en del av massan.

Jag tycker det är skamligt att behandla sina väljare på det sättet."

Vem "Jag" är i avslutningsmeningen framgår inte men lär väl vara en av de högst ansvariga inom VtL.
Hur som haver - bra skrivet - och det ska bli intressant att se om där blir någon reaktion från något håll…

Och på annan plats läser jag:
Men det är inte bara därför podcasten tar en allt större del av informationsflödet. Det handlar också om att  de görs av rakryggade människor som  vill nå ut till en publik utan den tvångströja som en arbetsplats eller en omgivning lägger på dem.
Poddarna som jag delar med mig har som mål att riva murar av historielöshet, strunta i tankar och åsikter på modet, de vill ständigt vidga horisonterna.

- jag kom inte alls att tänka på Katrineholms-Kuriren…


Vi tänker oss att… (10 mars 2017)

…du är en normal Vingåkersbo som tittar in på VtLs Facebooksida.
Vilket ingen normal sådan egentligen gör - men låt oss i alla fall försöka föreställa oss en sådan märklig situation. Och så får du läsa vad du kan läsa om du klickar här.

Det skulle ju då kunna hända sig att du - som jag - himlar med ögonen - stönar uppgivet och väser för dig själv: "Va fan menar dom?"
För jag antar att du, som jag, inte fattar ett skit.
Vilket ingen utanför de (få) insatta/informerade KF-delegaterna kan göra.

Så vad är det VtL yrar om på sin publika FB-sida som, förutom att hålla de fåtaliga medlemmarna informerade om vad styrelsen har på agendan, förstås ska innehålla sådan information att även en SD-medlem som gått vilse i internetrymden och ofrivilligt, hamnat där - ska finna saker som väcker intresse.
Lite "lockande reklam för den egna verksamheten kan man väl i alla fall tänka sig."
MEN - till vem vänder man sig med denna märkliga smörja?

Förslag till Måltidspolitiskt program Vingåker kommun - är rubriken till vad detta handlar om.
Så mycket förstår jag men resten är - ja välj själv rätt uttryck du när du har läst VtLs långa ordramsor…

"Skolmatsedeln säger oftast inget om matens ursprung eller näringsvärde."
Oj oj OJ! - nu blir det nog svårt att somna i kväll…

Mest mesiga snackare…
(9 mars 2017)

Hm - apropå gårdagen - det finns en tydlig skillnad mellan mig och 97,4 procent av alla kvinnor - jag säger aldrig:
"Det får man väl inte göra!"

Hm, så blir jag sittandes i funderingar över jag ska komma vidare till vad jag - egentligen - menar med det påståendet. Utan att, här, med 84 olika förklaringar/exempel berätta vad jag menar med det…

Jo, kanske får jag skylla på att Clemens och jag hade en pratstund om "det förvirrande läget i landet" med en regering som får så mycket spö i media - mest alternativ sådan då - att vi inte förstår hur de orkar sitta kvar.
De kanske är lika korkade som det antyds? Eller bara klamrar sig fast vid - makten - och dess ekonomiska fördelar?

Och så kom vi in på alla dessa mesiga, PK-vurmande politiker från alla läger. Där de flesta löser dagens - som de anser - besvärliga frågor genom att säga: "låt oss sätta till en utredning".

Att vi kom att tänka på detta var (kanske) att vi raljerade lite över VtLs vurmande för fartkameror i bl a Läppe. Clemens och jag är inga beundrare av (onödiga) fartkameror och vurmar för högre fart på motorvägarna.
De - Läppeborna  - ser dock inte ut att få framgång med denna sin önskan - fått avslag från vägmyndigheterna.

VARFÖR - sa vi då till varandra - varför sätter då inte Läppeborna ut ett antal egentillverkade såna här skyltar längs genomfarten?


Det får man väl inte göra!


Aj fan - är det den dagen idag…

 

8 mars - Internationella kvinnodagen…

SD humor då? (6 mars 2017)

20.50 - Om du har läst förra inlägget så vet du att den "fräcka" SD-annonsen (släpkärran) som finns där är vad jag själv producerade i ett sent nattligt kombinerat anfall av tanken "Jävla humorlösa kommunpolitiker" plus en liten dos av grav uppgivenhet - båda understödda av ett glas rött vin
Hur som haver - nu är jag lite mesig men jag berättar inte vem det är - men en kommunpolitiker har lite syrligt meddelat mig "Visa mig då prov på humor som finns/funnits på SDs hemsida!"

Jodå, jag förstår uppmaningen eftersom jag ju som exempel tog fram en egen producerad annons för SD. Som de alltså är helt oskyldiga till.
Och inte heller publicerat på sin hemsida.

Jag svarade den syrlige:
Ha ha - totalt omöjligt.
Precis som för alla de övriga lokala humorlösa politiska partierna.
Men kanske den skulle kunna se ut så här?
Att locka väljare… (4 mars 2017)

 

Om det är något de lokala politiska partierna kunde vara bättre på så är det att marknadsföra (fresta) sig mot Vingåkersborna.
Kan du läsa att jag tycker - här…

Välviljans baksida… (2 mars 2017)

14.10 - rubriken kommer från intressant krönika jag just läst.
Texten börjar så här:
"Precis samtidigt som justitieminister Morgan Johansson i Agenda frenetiskt förnekar det ökande våldet i Sverige smäller ännu en handgranat i Malmö och skadar en person.
Det är som om Volvo skulle förneka bromsfel på en bilmodell och hoppas på att man kan prata bort problemet. Så gör naturligtvis inte Volvo. Man återkallar aktuella bilar och erbjuder sig att åtgärda felet – och ser över produktionen så att felet inte upprepas. Allt för att behålla förtroendet bland köparna och sin position på marknaden.

Volvo har nämligen positionerat sig på bilmarknaden som en av de säkraste kvalitetsbilarna och gör allt för att behålla och stärka den positionen. Att förneka ett av kunderna upplevt säkerhetsproblem skulle på sikt vara helt förödande för Volvo.  (min fetmarkering)

Om vi nu struntar lite i det där med bilar och tjat om våld i Sverige och så överför tankarna till lokalpolitiken i Vingåker så uppkommer i alla fall hos mig en del frågor och funderingar.
Om du då överför "bromsfel på en bilmodell" till "tankefel hos dem som styr skolverksamheten i Vingåker" så känner jag nog att de ansvariga gör just det som inte är så klokt - de förnekar mer än de åtgärdar.
Försöker prata bort problemen - om de nu inte skyller allt elände på andra…

Och försöker sedan komma på någon tillräckligt anständig formulering som kan förmedla vad jag anser om "de lokala politiska partiernas försök att positionera sig hos väljarna".
Och om nu kunderna (väljarna) anser att "kommunen" förnekar att skolan har problem - är det på något sätt förödande för Vingåker?

Men jag kommer inte på något tillräckligt anständigt - kanske påverkad av att ett av partierna  på sin FB-sida skriver:

"Att ge förvaltningen en bra politisk styrning är också vårt mål.
Politiken säger: Dit vill vi ! Och då säger förvaltningen:
Det fixar vi inom 1 år !
Svårare än så behöver det inte vara!"

Det jag fetmarkerat skrämmer mig mest…

Och blir sittandes i funderingar kring hur KF-ledamöterna och de skolansvariga i kommunen - "uppdaterar och fortbildar sig" för att kunna styra-utveckla-förnya verksamheten.
Läser de sånt här - tro? Eller detta + detta

Och om de nu till äventyrs gör det - varför i h-te agerar de då inte? 


Barn är otroligt duktiga på att imitera.
Oavsett hur hårt man sliter för att lära dem hyfs,
så uppför de sig som kopior av sina föräldrar.

22 februari 2017

Humor

Någon som minns att jag tidigare gnällt över bristen på humor i den lokala politiken? Brist är väl inte det rätta ordet egentligen - total frånvaro - är nog det rätta
Hur som haver - här en krönikör på Expressen som håller med mig.
Ann-Charlotte Marteus avslutar sin text med:
Humor är helt enkelt en oerhörd tillgång för ett fritt samhälle.

Så minns jag - lite vemodigt så där - mina fem första skolår i  Västerås där varje lördag avslutades med "roliga timmen".
Jo då ni ungjävlar - på den tiden fick man pallra sig till skolan även på lördagar även om man fick gå hem redan klockan 13.
Lördagar som alltså avslutades med en lättsam rolig timme.

Att just det poppade upp är att jag just fick tanken att be VtL - det enda parti som pratar med mig - att skriva samman en motion till nästa KF-möte om att det "I Vingåkers skolor - på fredagar - ska införas en lektionstimme som får det fyndiga namnet (suck) Roliga Timmen."
Det kommande släktet behöver få lära sig - humor!
Underfundig rolig humor. Som får en att tänka…

Vem i Vingåker som nu skulle kunna lära ut det…


Men kanske Jens Ganman (via elevernas paddor) - min favoritskribent - som i sin blogg nyligen skrev:

Att försöka trycka ner den ‘sanningen’ i halsen på den breda massan –på samma sätt som man trycker ner fettkokad majs i halsen på franska gödgäss – funkar inte. Det funkade inte i USA där det blev en backlash av episka proportioner och det kommer det att bli i Sverige också.

Därför är det fascinerande att se hur svenska politiker aningslöst fortsätter på den inslagna vägen. Att Stefan Löfven satte sig på Acka och flög ett kort varv runt Sverige förra veckan för att prata med ‘vanligt folk’.

Eller att han tänker hoppa över Almedalen i år… det gör varken till eller från… AKB:s utsträckta armbåge till SD – samma sak… det spelar ingen roll.
We are past that.
Det kommer varken att funka med valtal, bäbispussning eller normbrytande Så Ska Det Låta-framträdanden fram till 2018.

Det svenska valet kommer att avgöras med humor.


21 februari 2917

Sex på jobbet?

Varför i hela fridens namn är  det ingen sprutt på politikerna i Vingåker? Undrar Clemens och jag när vi - med avundsjuka - läser i Expressen vad en S-politiker i Norrland föreslår - låt personalen ha sex på arbetstid.

Kanske vi minns fel men nog tycker vi oss minnas att det sagts att kommunen har svårt att "hitta folk" till vissa av sina utannonserade jobb.
Och vad gör man då från kommunens sida för att locka till sig sökande?
Just ingenting - säger vi och gungar våra huvuden lite fram och tillbaka i en slags manifestation av - håglöshet.
Nä - inte hos oss utan hos kommunen…

VtL - visa nu lite handlingskraft och föreslå något liknande. Nja, kanske inte till alla yrkesgrupper - som lärare - men nog finns där andra yrkesgrupper som ni kan föreslå som "kan få prova på".
Jodå - andra blir förstås avundsjuka - rent av kränkta av en sådan uppenbar orättvisa - men som Churchill sa: "Den som aldrig trampat nån på tårna i livet har stått stilla."
Stillastående är detsamma som tillbakagång - är ett av Clemens favorituttryck.

Nå - se så - raskt hem nu och skriv en motion för nästa KF-möte!

(Nä - vi har ingenting alls emot lärare de finns med där bara som ett exempel)

18 februari 2017

22.15 - I ett läge av "jaha, vad ska jag göra nu då?" gör jag ett kort besök i den egna bokhyllan för att se om där finns något jag inte har läst. Vilket - förstås - är helt osannolikt. Men får i alla fall ögonen på en gammal "goding" vars titel är Tidsmonopolet. Boken är utgiven av Liber Ekonomi och skriven av Thomas Ahrens. En bok utgiven år 1999 som jag inte (läst om) på många år. Boken handlar om tillväxtföretag - och på sidan 8 finner jag det första jag strukit under:
"Tillväxtföretag tänker - Var nummer ett, skapa marknad och nya spelregler."

Vilket fick mig att sänka boken och fundera lite över om det tipset går att överföra på kommunpolitiken i Vingåker. Antagligen fanns där en underliggande tanke: är det något som VtL skulle kunna åstadkomma för att vinna många fler röster i kommande val?
Kräver nytänkande…
Fortsätter att läsa:
"Den som vill ha ett tidsmonopol (att vara först med något nytt) ska inte överträffa kundernas förväntningar, den ska ge kunderna något de inte ens har tänkt på! För att göra det måste man i många fall inte möta vissa av kundernas förväntningar och krav."

Och får som förklaring till detta följande lilla historia:
Innan mobiltelefonen fanns var kundens förväntningar ett bra ljud, inga avbrott, en ergonomisk lur. Att ha telefonen med sig föresvävade knappast någon.
Så kommer mobiltelefonen: knastrigt ljud, långa avbrott, klumpig design - men du kan ha den med dig! Eureka!
Glöm de gamla kraven - nu är det en ny spelpla
n.
När kunden erbjuds ett lyft till en helt ny nivå nollställs många av de gamla kraven och förväntningarna. Om man också skulle få med sig de kraven blev bördan så tung att det inte blir något lyft.

Och så får vi läsare veta att den som siktar på att starta ett tillväxtföretag (som i boken beskrivs som företag med en årlig tillväxt på 40-50 procent vilket inte går genom att "bara ta marknadsandelar") bör vara mån om vilka kunder det vänder sig till - de modiga - som snabbt kan kasta de gamla kraven över bord.
De kunder som driver utveckling och inte - genomsnittskunderna (de) utan visioner - som tvingar dig att fastna i kompromissernas gråa land.

Det var de tre sista orden som fick mig att ana att jag sitter här och skriver saker som inte leder någon vart - i Vingåkers kommunpolitik…

Men jag kan inte komma undan känslan att någonting i ovanstående gör att jag under kvällen nu blir sittandes i favoritfåtöljen - i funderingar…
Det finns något där som kittlar…


8 februari 2017

För den som inte förstår: varför måste man ha satir i ett samhället? Vad fyller satiren för funktion?

Förutom att den får oss att skratta…?

Ja…?

Jag ställer en motfråga: vad gör du när du blir sjuk?

Jag åker till sjukhuset.

Nej, jag menar… hur tar du reda på OM du är sjuk?

Jag googlar.

Ok… vi tillhör lite olika generationer här hör jag… när jag var barn stoppade man en termometer i munnen. Eller nån annanstans…

Ok.

…och satiren och konsten är just det: det är en termometer som man med jämna mellanrum måste stoppa in i samhällskroppen för att se hur kroppen mår. Man kan – om man vill dra sjukdomsparallellen ett steg längre – säga att humor och satir är samhällskroppens vita blodkroppar som angriper det som är sjukt.

…fast det är väl helt subjektivt? Alltså vad man tycker är ”sjukt”!?

You got me there.

Ok, men du vurmar ju mycket för just det här med politisk satir… varför behövs det sån  i ett samhälle, då? Specifikt?

För att ett samhälle utan satir är en diktatur.

Förklara.

Ett samhälle där man inte får driva med överheten eller med stereotyper, eller där den debatten blivit så självreglerande att man får driva med saker men knappt vågar… som i dagens Sverige… det blir sjukt till slut. Saker börjar ruttna. Det blir en enda lång långvårdskorridor med en ensligt tickande Moraklocka i bakgrunden. Dödens väntrum.


Ovanstående
kan du läsa i en lång intervju skriven av Jens Ganman - som är så underhållande - det fyndigaste jag har läst under 2000-talet…
Du kan läsa hela - här -


6 februari 2017

Flumgubbar - var det första ordet jag tänkte för mig själv när jag läste vad VtL och C nu berättar för oss att de kommer att samverka om i framtiden. Men ändrade mig snart till andra tankar som - man ska väl inte vara kritisk till folk som försöker - och i alla fall inte innan man vet resultatet…

Du har antagligen inte en aning om vad jag pratar om, och det är väl inte så konstigt, men jag har just fått ta del av vad VtL skriver på sin Facebooksida - om sitt kommande samarbete med Centerpartiet i Vingåker. Som du kan ta del av här

Stiliga formuleringar - tänker jag i alla fall - som hos mig väcker många frågor. Och en del funderingar…
1. En fortsatt ansvarsfull oppositionspolitik där vi delar information, aktivt granskar majoritetens politik (S, V, MP och om eventuellt L hör dit, vi är osäkra...), lägger egna förslag och visar på ett seriöst alternativ inför valet 2018.
Fortsatt ansvarsfull oppositionspolitik? Jag brinner av nyfikenhet över att få ta del av hur VtL och C vill beskriva den saken - och preciserar vad de åstadkommit i den vägen så här långt under den här valperioden.
Sedan - kan vi väl ana att vi väljare får vänta till nästa år för att få ta del av deras beskrivning av vad de menar med "seriöst alternativ inför valet 2018". Men deras ambition bör få tummen upp…

2. Kommunens kärnverksamheter; skola, vård och omsorg är prioriterade före sådant som inte hör till kommunernas grunduppdrag.
Kan man få exempel på vad VtL och C menar med "sådant som inte osv". Hur ska vi annars kunna värdera alla förslag om vi inte får ta del av detaljer? Men det kanske kommer…

3. Vingåker måste växa med fler företag och arbetsgivare som har goda möjligheter att expandera. Därför vill vi se en strategi och satsning på att få fler invånare och fler företagsetableringar i Vingåkersbygden.
Och vem ska då - tycker VtL och C - ha ansvaret för att åstadkomma denna för kommunen så betydelsefulla strategi för tillväxt?
Och har de själva några egna förslag?

Det får räcka så - känner jag - och börjar fundera över till vem VtL och C vänder sig till med sina förslag. Det är ju inte så många - utöver de redan trogna - som besöker VtLs FB-sida.
Nå kanske det hela kanske kommer in i Kuriren som ett - debattinlägg eller insändare. Det visar sig…

Liksom det visar sig om fler än jag - då funderar över vad de där läser.

2 februari 2017

Jag tackar min mamma för att hon varnade mig att bli lokalpolitiker - bland mycket annat hon varnade mig för… ;-)
Tänker jag när jag läser följande:

"Precis som när en vinkännare med smackande läppar yttrar sig om fyllighet, strävhet, sötma och balans saknas något väsentligt i analysen.
För ingen skulle ju dricka vinet om det inte innehöll alkohol.

Utan ruset skulle ingen jävel bry sig om huruvida flaskan kom från en slätt nedanför italienska Alperna eller en kväverik åker i södra Frankrike.

Invandringsmotståndet har varit Sverigedemokraternas alkohol – ett behagligt och lagom ofarligt nervgift som fått kunderna att komma tillbaka, vecka efter vecka, val efter val."


Nå, frågar jag mig själv - vore det inte intressant att få ta del av vad de lokala politiska partierna anser vara Vingåkers "alkohol" dvs det där viktiga som får människor att börja bry sig om det som i Vingåker kan jämföras med om vinet - kommer från en slätt nedanför italienska Alperna osv - och som får de lokala väljarna att vilja "yttra sig om fyllighet, strävhet, sötma och balans" i den av dem föreslagna politiken?
Och kanske rent av få människor utifrån att fundera den så önskvärda tanken - "tänk om vi skulle"…
Jo, svarar jag på min egen fråga.

Du hajar vad jag menar - va?
Bra!

25 januari 2017   (uppdaterad 14.00)

10.30 - Minsann - VtL är på hugget - som man brukar uttrycka det när det händer smått oväntade saker…
Läser på VtLs Facebooksida att "VtL vill": (se hela här)

"VtL vill att det anställs fler speciallärare som kan rycka in vid behov. 
VtL vill att dom som bråkar lyfts ur skolan och får sin undervisning på annan plats.
VtL vill att pedagogerna får dom verktyg dom behöver för att kunna utföra sitt arbete.
VtL vill att samspelet/kontakten mellan föräldrar och skola/förvaltning ökar där det sätts in resurser omgående vid minsta konflikt.
Vtl vill även att de satta reglerna skall åtföljas för att rädda undervisningen från att bli saboterad för de som vill ha kunskap.

Därför undrar vi vem som bär ansvaret för skolsituationen samt vem bär ansvaret för att delar av oppositionen inte får tillgång till all fakta i dessa ärenden."

Politik är att vilja har någon politiker anfört - Olof Palme?
Och det får vi väl säga att VtL lever upp till - denna gång.

Men jag kan inte påminna mig att någon framträdande politiker lika kraftfullt har påpekat att att "politik är att komma med bra lösningar på medborgarnas bekymmer" - eller vilket ord jag nu ska skriva - och dessutom förklarar hur det hela ska betalas.
För det visar sig så ofta att allt de föreslår kostar pengar…

Och hamnar jag i någon slags inre monolog där jag pratar med mig själv och försöker se om jag själv kan komma på minsta idé om hur alla dessa VtL-krav skulle kunna lösas.
Kan jag inte - för jag har inte kunskaper nog om skolans värld.
Undrar stilla om VtL har lösningarna.

Men man kanske tänker så "Vi kommer med önskemålen och så får kommunens tjänstemän leverera svaren på hur det ska gå till?"

Biter så en liten tugga ur Madams förträffliga sockerkaksbit, suckar, och tänker - det återstår att se - men dyrt blir det nog i alla fall…

PS - VtL svarar på Facebook:
"Vid senaste budgetmötet så lämnade VtL förslag på hur vissa delar skulle finansieras, bla. så skulle specialpedagogerna finansieras genom minskad politisk organisation men även med del av integrationspengarna som kommunen fick. Vissa åtgärder kostar inget genom att det är en ändring av rutiner som krävs som att man tar kontakt med föräldrar mm."

Hm - för att svara lite vänligt - VtL övertygar mig inte helt om att det hela kan finansieras utan skattehöjningar eller nedgraderingar i den kommunala servicen. Det är väl en sak.

Den andra är att det är en sak att "vilja" tjusiga saker (vilket brukar räcka för att imponera på väljare med IQ fiskmås) en annan sak att klart berätta för oss (få antar jag) mer begåvade väljare som vill få mer kött på benen hur man ser att ens "viljor" går att genomföra.
Hur ska vi annars kunna bedöma kvaliteten på "våra" politiker och deras agerande? Och se om vi uppfattar att viljorna ser ut att vara realistiska över huvud taget…

Några exempel:
VtL vill att pedagogerna får dom verktyg dom behöver för att kunna utföra sitt arbete.
Bästa VtL - förklara för mig/oss vad det är för "verktyg" de behöver för att bättre ska klara sina åtaganden? Och beskriv gärna varför de nya verktygen är bättre än de som använda nu.
Och hur kan man tänka sig att de förväntade förbättringarna beskrivs?

VtL vill även att de satta reglerna skall åtföljas för att rädda undervisningen från att bli saboterad för de som vill ha kunskap.
Utmärkt förslag, som vore ännu bättre om vi fick veta vem som ska se till att reglerna åtföljs och vad VtL vill ska hända "om reglerna inte åtföljs"?

VtL vill att dom som bråkar lyfts ur skolan och får sin undervisning på annan plats.
Vem förväntas lyfta ur och var finns den "andra platsen och vem undervisar där?

Jag avslutar gärna detta genom att ge VtL beröm för alla deras "vill". Som mest framförs på deras FB-sida.
Det händer att jag får för mig att de lokala politiska partierna vill nå ut - till andra grupper än de egna medlemmarna i tanken att kanske få fler att rösta på dem genom att få dem att ta del av sina visioner.
I min värld borde man väl då vända sig till "alternativa media" som de "icke redan troende" tar del av.

Hur många i Vingåker vet att VtL har en hemsida? Och gör de det så har de slutat titta in där för länge sedan eftersom den sällan (senast 5 maj 2015) uppdateras.
Och dessutom trist som kall gröt - utan att vara smaksatt med vare sig  salt eller socker…
Hur många av dem - som inte röstar på VtL - vet att partiet har egen Facebooksida?
Och om nu någon vet - varför skulle de titta i där?

Som avrundning - några kloka ord från Clemens:
"Jag fattar inte att de politiska partierna inte begriper att de måste vara synliga och aktiva - ständigt varje vecka - för att vinna politiska fördelar. Och ett enkelt sätt att göra det är att ha en aktiv hemsida där man ständigt uppdaterar med vad man tycker är viktigt. Och/eller kommenterar tillvaron i stort på ett underhållande sätt.
Hur ska man annars kunna fånga - nya sympatisörer?
Och så fortsätter de i stället i sina gamla slitna spår - det vill säga - de satsar allt på sina floskelramsor veckorna före valet.

I mina ögon är det lika smart som att satsa på Vasaloppet (som alltid går första söndagen i mars) och börja träna intensivt de tre sista veckorna före."

Jo, tänker jag - man kanske orkar att ta sig i mål.
Men hur troligt är en bra placering?

18 januari 2017

Läser - med viss förvåning - på VtLs Facebooksida att de vurmar för gratis busstrafik inom kommunen.

"Vi i VtL vill främja miljön, därför anser vi att bussresor inom kommunen skulle vara gratis !
Kommunen betalar idag för bussresorna, så att komma med förändringar är inga problem."

OK - det anses ju ge vissa moraliska poäng att hävda att man värnar om miljön. Jag har väl svårt att tro att något annat parti skulle ha en annan uppfattning…
Och i det här fallet är jag högst tveksam till om deras förslag ger någon som helst förbättring av miljön i Vingåker. Och undrar om där finns någon statistik (information) e d som gör att det går att uppskatta (beräkna) vilka förbättringar (miljömässigt) som denna föreslagna gratis busstrafik skulle åstadkomma.

Kommunen betalar idag för bussresorna, så att komma med förändringar är inga problem.
Vi betalar, bussbolaget utför!


Först betvivlar jag uttalandet "Förändringar är inga problem" då har man nog grunda kunskaper i hur ett länstrafikbolag driver sin verksamhet.
Här vet jag heller inte riktigt ”vilken slags bussresor” som menas.
Skolskjutsar? Då stämmer kanske påståendet.
Däremot inte om det handlar om busstrafiken inom Vingåker - som jag tyder texten från VtL.
Det måste vara ytterst få Vingåkersbor som åker buss - inom kommunen - för ”vad de nu ska uträtta för ärenden”.

Nå det kan vara så att VtL - egentligen - menar att alla vi i Vingåker ska få åka gratis med länstrafiken med den busstrafik som utgår eller ankommer Vingåker.
Nu tänker jag inte lägga ner möda på att hos länstrafiken ta reda på hur mycket pengar Vingåkersborna betalar - med egna pengar (biljetter månadskort osv) - för att åka med bussarna. Men det lär i alla fall vara en hygglig summa som bortfaller från länstrafikens intäkter - och det kommer den aldrig att godkänna.
Någon annan får alltså betala - det vill säga Du och jag - via kommunalskatten…

Detta skulle gynna skolelever som har fritidsaktiviteter samt att bilåkandet skulle minska med skjutsande föräldrar.

Har jag svårt att föreställa mig. I alla fall till någon beskriver var dessa skolelever bor och till vilka fritidsaktiviteter de ska besöka och hur de (stora) förändringar i busstrafiken skulle se ut som skulle åstadkomma denna tänkta förbättring.
Och varför skulle inte föräldrarna gärna vilja skjutsa sina barn till deras aktiviteter?

Och, bästa VtL, vad är det för fel med att föräldrarna skjutsar sina barn?


Man skall naturligtvis se över busstider och vilka sträckor bussarna åker idag.

Nå - och vem är då Man i det här fallet som har denna exklusiva kunskap?
Här kan du se pdf-filer som (bl a) visar tidtabellerna för den busstrafik som kan sägas gälla för oss i Vingåker.
Glest mellan avgångarna och - enligt mig - torde det behövas betydligt tätare trafik för att få någon som helst påverkan.

Man skulle även se till så att dom äldre fick anpassade bussar till sina aktiviteter i kommunen.
Se över busstider så dom passar in till våra pendlande befolkning
.


Även här - vem är då denne Man då som har dessa specialkunskaper?
Förutom att ”anpassade bussar” är dyrare i inköp än de sedvanliga bussarna i kollektivtrafiken och därmed fördyrar kostnaderna för busstrafiken.
Och vem har kunskapen om den pendlande befolkningen?
Menar VtL kanske då de som idag pendlar med sin bil och som skulle kunna lockas över till bussarna efter förändringen?
Högst två i så fall - gissar jag…

Allt går att lösa, det handlar bara om att vilja.

Jodå - om man dessutom lägger till en rejäl summa pengar…

Högst tänkbart att busstrafiken i Sörmland och Vingåker behöver ses över. Förnyas förbättras. Nytänkande - någon - som i den Engelska staden Brighton…

PS - Vingåker skulle förstås kunna starta en egen busslinje inom kommunen - som utförs i egen regi - med t ex en mindre handikappanpassad buss - och anställa någon/några förare som sköter trafiken. Men - det skulle kosta en rejäl slant om året.
Enligt uppgift i Kuriren i dag så ser kommunens ekonomiska framtid ut så här…


13 januari 2017

Vem pluggar vidare för att…

Vissa dagar känns perfekta för att göra just ingenting. Kom jag på tidigare och satte mig därför i FF (favoritfåtöljen) för att ägna en stund åt en av mina favoritsysselsättningar - att fundera…
Det som först kom upp var att jag läst en rubrik i AB som säger:
"Ingen pluggar väl vidare för att bli direktör i Lesjöfors" där Peter Kadhammar låter sina funderingar få ord i sin kolumn som börjar så här:
"Vi flytt int’ hette det på 1960-talet när envetna glesbygdsbor inte ville dra till städerna där jobben fanns. Nu är ropen desamma fast tvärtom. Välutbildade människor vägrar flytta till jobben på landsbygden."

Jaha, vad kan man då som Vingåkersbo få för tankar om sådant?
Någonstans i bakhuvudet har jag för mig att de som styr i kommunen räknar med att vi ska bli en så där 300 fler ortsbor de kommande åren.
Låter ju först som smått betryggande - tills man igen läser den sista meningen i vad Kadhammar säger här ovan.

Nåväl - den raka frågan - vad pluggar dagens ungdomar i Vingåker då "för att bli" när de så småningom ska ut i arbetslivet?
Vad pluggar de för att bli - om de blir kvar i Vingåker? Vad finns det för jobb att längta efter? Att plugga till?
Kan man inte lätt få för sig att de "bästa", de med framåtanda, de ambitiösa, de lite mer begåvade kommer att flytta till en större stad med alla dess frestelser och möjligheter och kvar blir de, som det står i slutet av Kadhammars text om Lesjöfors:
Kvar på landsbygden blir de lågutbildade, de som är tacksamma för att Lesjöfors Fjädrar ännu finns.

Så kommer tanken upp "Tänk om Kuriren ville ta på sig jobbet att göra artiklar kring de frågorna". Prata med kommunfolk men även experter utifrån som funderar och jobbar med frågan.
Skulle väl, rent av borde, kunna vara tankeväckande för Vingåkersborna. Hur blir det med vår kommun? Hur ser framtiden ut?
Vännen Clemens antyder emellanåt när vi pratar om sådant att "Det blir nog med Vingåker som med Kuriren - båda blir allt glesare".
Den som lever får se…

11 januari 2017

Fann två citat jag blev sittande länge för att fundera kring - och njuta av.

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself.
Therefore, all progress depends on the unreasonable man."

"Take care to get what you like or you will be forced to like what you get"
Georg Bernard Shaw


Och så kom jag plötsligt att tänka på VtL i Vingåker…

4 januari 2017

Det finns dagar av olika slag, en del är ganska bra, vissa så där vardagligt lagom mediokra - och  - så finns det de där andra dagarna när man börjat fundera på kommunpolitik…

"Om VtL är med och styr kommunen efter 2018 så kommer vi att arbeta för att dra ner den politiska kostnaden i Vingåker.
Vi har redan tidigare lagt motioner om detta men som vanligt så säger S, Mp och V NEJ till detta !!!!"

Läser jag på VtLs Facebooksida. Där VtL också namnger personer och deras inkomst/arvoden från kommunen.
Och började så småningom fundera lite över detta.

Det var just vid läsningen av de långa inlägget som jag, liksom säkert 
flera av Vingåkers Facebook-läsare, fick funderingar om vad som avsågs. Man fick lätt intrycket att de angivna kostnaderna var för höga och borde reduceras men inte på vilket sätt. Avsåg man att minska på antalet angivna personer och/eller bakomvarande verksamheter?
Därom lämnades man okunnig.

Vilket får mig att vilja kommentera några egna funderingar:
Varför denna (stigande) pajkastning från VtLs sida mot sina meningsmotståndare inom KF - i stället för att med lugna sakliga förklarande argument - i en humoristisk, pedagogisk hållen text - sakta dra ner brallorna på de oliktänkande?

För egen del tillhör jag den del av Vingåkersborna (?) som gärna betalar min kommunalskatt - om jag/vi - är säkra på att de pengarna används på ett (som vi tycker) förnuftigt sätt.
Vilket får mig att tycka - dra inte ner på kostnaderna utan se i stället till att vi får mer "nytta för pengarna". Och tycker vi inte att vi får det så har vi möjlighet att söka förändring vid kommande val.

Tänk om nu VtL i stället för att räkna upp alla arvoderade politiker, lagt ner sin tankemöda på att förklara vad de menar med de två meningar jag citerar.
– Hur, på vilket sätt, skulle VtL vilja beskriva att denna neddragning ska gå till?
– Varför får vi bara höra gnället mot majoriteten - varför får vi inte veta deras argument för att "säga nej till detta?".

Så kommer jag till det svåra - den text jag fetmarkerat här ovan - för att kunna genomföra något sådant behöver man förutom egna goda argument och förslag som väljarna uppfattar som klart positiva dessutom en lust och förmåga att för Vingåkersborna föra fram dem på det sätt jag beskriver här ovan…
I dagsläget saknar VtL båda sakerna - anser jag…

PS - Läs- och kanske rent av en smula tänkvärt även för en kommunpolitiker i Vingåker - kan man ju tycka - när man i AB läser rubriken "SD vinner fråga efter fråga".

Nyårsafton 2016

Nyårslöften är ett av mänsklighetens största självbedrägerier.

Vem vill inte att allt ska bli bättre, jämt?

Statsministern vill i årets jultal ha jämlikhet för alla barn, bostäder och jobb till alla samt bygga ut bredband till nästan hela Sverige. Kungen vill att vi ska bli modigare, omtänksammare och mer handlingskraftiga. Det är som att skriva ”serveras med ett gott bröd” i soppreceptet.
Vem slänger medvetet fram en äcklig limpa till den ångande grönsakssoppan?
Ovanstående skriver Jenny Strömstedt i en krönika i Expressen.

Det är jag som fetmarkerat näst sista meningen i Strömstedts text.
Och jag blir länge sittandes i funderingar över frågan i sista meningen.
Svaret på frågan är förstås - ingen.

Men lik förbannat så står de där - dagens politiker och andra proffstyckare - och ger oss sina floskelmyndiga rekommendationer i typ av "Serveras med ett gott bröd". Om saker som vi själva begriper. Dessutom oftast bättre än dem också…
Ja! Bästa floskelmakare - vad skulle vi annars göra?
Annat än att servera gott bröd - vi många som gärna äter bröd till soppa.
 

Men som inte läser Kuriren och därför inte får ta del av ens den lilla gnutta information om den kommunala politiken i Vingåker som den ynka Vingåkerssidan i tidningen så glest bjuder.
Och jag kan inte sluta förundras över den stora brist på intresse att informera, rent av underhålla, ortsborna/väljarna "det här har vi genomfört, det här håller vi på med och det här vill vi göra" som de lokala politiska partierna visar upp.

Hur ska man kunna förstå sådant?

Du ska veta att det tar emot att erkänna
"inte ens jag har svaret på alla frågor" - och kommer så med en nyårsönskan i stället för löfte genom att peka på möjligheten nedan.
Bästa kommunpolitiker läs Jenny Strömstedts krönika -
r - och så sätter ni er i partistyrelsen ner och funderar över om ni inte genast ska förnya era begravningstrista hemsidor - åtminstone med att en gång i veckan/månaden genom att publicera en liknande krönika där någon i sin text (som Strömstedt) småpratar vänligt och personligt med läsarna om bl a sin syn på tillvaron i Vingåker.

Så citerar jag mig själv från inlägget den 20/12:

Det händer att jag får för mig att politiska partier vill fånga röster genom att berätta: "det här vill vi göra om vi blir del av makten".
Om då den berättelsen förför ortsborna - så får man deras röst
.

Men visst - det är betydligt lättare att i morgon sätta sig bekvämt tillrätta tillsammans med den sista skvätten av gårdagens glögg och konstatera:

 

Julafton 2016

Hade väl inte tänkt ägna tid åt att skriva något här - en dag som denna. Men i någon slags glädjekänsla - någon har inkommit med tips via mejl - så startade jag datorn.
Tipset bestod av: "Titta in på Miljöpartiet i Vingåkers facebooksida och kolla hur de överdriver".
Och, sådan är jag, sådant lockar fram min nyfikenhet - och några andra känslor också…
Bara för att du ska slippa leta fram deras f-sida så kopierar jag därifrån det jag vill kommentera: (från 23 juni 2016)

Förutom de många punkter i vårt partiprogram som Miljöpartiet tidigare fått igenom, så har vi påverkat många områden som röstades igenom på kommunfullmäktige i måndags. Nedanstående punkter är direkt applicerbara på punkter i vårt partiprogram 2014-2018.
Det är kul att vara med och utveckla Vingåkers kommun!  

- Modernisering av kollektivtrafiken och billigare priser. Vingåker-Katrineholm kostade 48 kr när jag åkte för två veckor sedan och kommer från 1 oktober att kosta 30 kr och 24 kr om man förköper den med t.ex. mobilen. Alltså 50 procent rabatterat pris! Priset på månadskort kommer också att reduceras från 1300 kr till 790 kr - samma som SL-kortet i Stockholm.
- Beviljande av 100 000 kr för utredning om sportcentrum (med konstgräsplan).
- Sänker avgiften för Kulturskolan från 600 kr till 100 kr.
- Satsa på besöksnäring och turism.
- Tre miljoner till bemanning inom socialnämnden.
- Drygt 700 000 i ytterligare tillskott till barn- och utbildningsnämnden.
- Satsningar i Tennisparken med utegym och renovering av åpromenaden.
- Beslut att gå i borgen för Båsenberga slalomklubb.
- Antagande av ny integrationspolicy.
- Beslut om flera företagsetableringar i kommunen.
- Beslut att utöka kollektivtrafiken mellan Läppe och Österåker (enligt ett medborgarförslag).

OK - ovanstående ger mig - samma slag av sanning som den potatisodlare använde när han stolt proklamerade att han - som potatisleverantör till en 3-stjärnig restaurang - ansåg att han med sina miljövänligt närodlade potatisar var starkt bidragande till restaurangens storhet - och rent av - därmed även bidrog till att den världsliga matkulturen steg till nya höjder..

Visst är det imponerande vad två KF-ledamöter för MP i Vingåker kan uträtta…

Men jag grunnade länge över hur jag ska tyda:
- Beslut om flera företagsetableringar i kommunen.

Som det övriga i listan - mest ovederhäftigt eget skryt?

I övrigt - Trevlig helg…

20 december

VtL, Vägen till Livskvalitet

Hur kan man då beskriva vad man menar med livskvalitet? Funderar jag. Jodå, på många olika sätt begriper jag förstås - men försöker så förstå varför man vill beskriva den så här:

Detta kommer VtL att jobba med när vi kommer i majoritet !

Minska den politiska kostnaden, som är bland den högsta i Sörmland.
Kan vi rationalisera bort oss själva så har vi uppnått våra mål.

Fartkameror i Läppe och Viala.

Se över trafiksäkerheten på alla busshållsplatser inom kommunen.

Inköp av härproducerade produkter samt att mer mat skall lagas ute i skolorna.

Anställa fler personer inom äldreomsorgen, sluta med delade skift.

Mer personal i skolan på golvet som stöd till pedagogerna.

Fria buss och skolresor till alla som bor i kommunen samt att elever till friskolan i Österåker skall få möjlighet att åka med till och från skolan.

Ge personal inom förskolan fria arbetskläder.

Servera fri frukost i alla skolor

Möjlighet till alternativ dagbarnvård

Ett litet axplock om våra tankar och funderingar.

Så ser alltså en beskrivning av livskvalitet ut - sett med en kommunpolitikers ögon.

Låt mig bara lite försynt få påpeka att så ser inte alls min privata beskrivning ut - av vad jag ser framför mig att kommunen kan göra för att förhöja min livskvalitet - som dessutom lätt skulle kunna (liksom av sig själv) omvandlas till en smula - livsglädje.

Det händer att jag får för mig att politiska partier vill fånga röster genom att berätta: "det här vill vi göra om vi blir del av makten".
Om då den berättelsen förför ortsborna - så får man deras röst.
Så tittar jag igen på listan ovan.
Nix - jag känner mig inte det minsta förförd…

Men det skulle jag nog kunna bli om något parti t ex förde fram tanken:
"Vi vill att kommunen varje sommar, i slottsparken ordnar det så, att där på lördags- och söndagseftermiddagarna, uppträder en brunnsorkester och spelar muntra, underhållande melodier. Och att där också finns möjlighet att köpa sig ett glas vin att smutta på medan man lyssnar på den medryckande musiken och umgås med sina förnöjda medmänniskor".

Så här kan man, på torget i den tyska staden Cochem köpa sig ett glas uppfriskande Moselvin när man flanerar kring i sin sköna stund av - förnöjsamhet. Tyskland, som Sverige - fast för vuxna.

Förstås en smått otänkbar tanke i Mellanmjölkens och brunsåsens land - men se den då i alla fall som ett exempel på något annat att förföra Vingåkersborna med - än fartkameror i Läppe…

19 december

Även om det är en söndag (som i går) finner jag det trevligt att läsa intressanta artiklar jag ser i vissa vettiga tidningar - som t ex Göteborgs-Posten…
Som bl a berättar att man i Australien "blivit chockade av landets dåliga resultat i senaste Pisa-mätningen" och där antyds att det kan bero på att deras skolsystem liknar det - svenska.

Finner några rader i artikeln jag finner extra tänkvärda:

I Nya Zeeland har de en mjukare inställning. Läraren kan logga in på en sajt och säga "i dag vill jag göra en utvärdering av den här gruppen elever, inom de här områdena". Datorn genererar ett test, som läraren delar ut och när resultatet rapporteras in får läraren direkt feedback. Det systemet tar bort en del negativa risker med nationella prov, och gör det möjligt att utnyttja dess styrkor, säger hon.

Jaha - och varför har vi inte redan ett sådant system i Vingåker?
Kan ana att svaret ligger någonstans i trakten av:
"Hur fan ska vi i Vingåker kunna veta något om sådant som sker längre bort än Flen?"

Vad säger någon ansvarig företrädare för skolverksamheten i Vingåker - ? Undrar jag en stund - men anar att jag inte kommer att få något svar…
/Anna Lys